Βιβλία


Παιδεία και Βιοηθική

Περίληψη

Το βιβλίο αναλύει τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η βιοτεχνολογία, κεφάλαιο 1ο και ερμηνεύει τον μέχρι τώρα κενού περιεχομένου όρο της βιοηθικής που αναγκαία ακολούθησε την ανακάλυψη του αιώνα, κεφάλαιο 2ο, εναποθέτει τη θωράκιση της κοινωνίας στη παιδεία γενικότερα, κεφάλαιο 4ο, και στο σχολείο ειδικότερα, κεφάλαιο 5ο. Ο τρόπος διαμόρφωσης γνώμης, κεφάλαιο 3ο, κρίθηκε απαραίτητος να αναπτυχθεί πριν από τα κεφάλαια 4 και 5. 
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Τίτλος: Παιδεία και βιοηθική
ISBN : 9789608462434
Author(s): Mανέτας- Αγγελόπουλος Νίκος


Pages:
154








Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Περίληψη





Μέσα σε όλες τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την εποχή μας είναι και τούτη· άλλοτε να προβάλλεται η πρακτική του έρωτα χωρίς παιδιά και άλλοτε να επιδιώκεται η απόκτηση παιδιών χωρίς έρωτα. Σήμερα, ενώ γενικά υπάρχει υπογεννητικότητα και έντονη τάση αποφυγής της τεκνογονίας και περιορισμού των γεννήσεων, μία μερίδα ανθρώπων επιδιώκει την με κάθε τρόπο και πάση θυσία τεκνοποιΐα...



Με τη βιοτεχνολογική και μηχανική επανάσταση ο άνθρωπος έμαθε να χειρίζεται τα όργανα του σώματός του ως απλά εξαρτήματα, ενώ έφθασε να αποκρυπτογραφεί τις εσώτατες πτυχές της βιολογικής του υπάρξεως και να παρεμβαίνει στο γενετικό του εξοπλισμό...
...
μπορώ να διαβεβαιώσω ότι χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες που παρουσιάζει η προκλητικότητα και πολυπλοκότητα του θέματος αλλά και η ταχύτητα των αλλαγών των ιατρικών δεδομένων, για να παρουσιασθεί αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εργασία (Ανέστης Κεσελόπουλος, Αν. Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ.)

Τίτλος: Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
ISBN: 9789607814142
Author(s): Βασίλειος Γ. Φανάρας
Pages : 212









Κρίσιμες βιοτεχνολογικές αποφάσεις

Περίληψη 

Το βιοτεχνολογικό επίτευγμα, και συγκεκριμένα η Γονιδιακή θεραπεία (στο εξής Γ.Θ.), αποκτούν την οριστική τους μορφή, όταν το γονιδίωμα προσαρμόζεται στους χειρισμούς της θεραπευτικής του αποκωδικοποίησης.
Τίθεται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα: καταστρέφεται, χάνεται και διασκορπίζεται κάτι από την γενετική μας ιδιοσυστασία όταν η Γ. Θ. ασκεί το κλινικό της έργο; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, για ποια απώλεια πρέπει να συζητήσουμε; Εδώ ακριβώς έγκειται ο σκληρός πυρήνας του βιοηθικού στοχασμού. Αυτό που χάνεται είναι ο φυσικός συμβολισμός των γονιδίων ο οποίος δεν αντιστοιχεί πλέον σε λειτουργίες και δράσεις, αλλά σε παρεκκλίσεις και διαταραχές.
Όταν τα γονίδια υπόκεινται σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, από την ίδια εκείνη στιγμή έχουν χάσει την εξελικτική τους ταυτότητα και έχουν μετατραπεί σε κλινικά σημαινόμενα με απρόβλεπτες παραμέτρους χειρισμού. 




Τίτλος: Κρίσιμες βιοτεχνολογικές αποφάσεις 
ISBN: 9789607633873
Author: Δημήτριος Π. Καλημέρης 
Pages: 81






Am I my genes?

Περίληψη 

Αφορμή για το βιβλίο Am I my genes? (Είμαι τα γονίδιά μου;) αποτέλεσε η ερώτηση μιας γυναίκας που στα τριάντα της ανακάλυψε ότι φέρει το γονίδιο για την ασθένεια Huntington. Το βιβλίο γράφτηκε πενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του DNA, διάστημα κατά το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εξελίξεις στη βιοϊατρική επιστήμη. Για παράδειγμα, οι γενετικές εξετάσεις έχουν βελτιώσει πολύ τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, όπως η κυστική ίνωση, η νόσος Huntington, η νόσος Alzheimer και ο καρκίνος του μαστού. Παρόλα αυτά, οι νέες αυτές γνώσεις δημιουργούν προβλήματα σε αμέτρητους ανθρώπους, οι οποίοι δε γνωρίζουν αν θα πρέπει να εξεταστούν και αν τελικά εξεταστούν πώς να χειριστούν τα αποτελέσματα. Ο συγγραφέας Robert Klitzman, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Columbia και υπεύθυνος ενός μεταπτυχιακού διπλώματος σχετικό με τη Βιοηθική, έγραψε το βιβλίο αυτό με στόχο να περιγράψει πώς πραγματικοί άνθρωποι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τέτοια θέματα στη ζωή τους. Πήρε συνέντευξη από 64 ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με την ασθένεια Huntington, τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών ή την έλλειψη της Α-1-αντιθρυψίνης και περιγράφει -κυρίως με λόγια των ασθενών- πως πάλεψε ο καθένας με τις επιπτώσεις που είχε η γενετική στον εαυτό του αλλά και στην οικογένειά του. Ο συγγραφέας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να κατανοήσουν την κατάστασή τους και να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα για την αιτία που τους οδήγησε εκεί, αν πρέπει να υποβληθούν σε γενετικές εξετάσεις, αν πρέπει να ενημερώσουν για τον κίνδυνο που έχουν να αναπτύξουν ασθένεια και ποιους. Αναρωτιούνται τι θεραπεία να ακολουθήσουν, ποιον τρόπο αναπαραγωγής να επιλέξουν και αν θα πρέπει να συμμετέχουν σε κοινότητες σχετικές με γενετικές ασθένειες. Καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με τα ερωτήματα αυτά προσπάθησαν να κατανοήσουν τα γενετικά τεστ και τις πιθανότητες, να αποφύγουν τη μοιρολατρία, το άγχος, την απελπισία, τις διακρίσεις και να βρουν ελπίδα και νόημα. Στο βιβλίο γίνεται επίσης αναφορά σε ηθικά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλιση και στο ιατρικό απόρρητο. Επιπλέον, αναλύεται το κατά πόσο θα πρέπει να εξετάζονται όλοι και ποια πολιτική είναι καλό να ακολουθηθεί σχετικά με τα γενετικά τεστ.

Τίτλος: Am I my genes?
 0199837163  978-0199837168
Author: Robert Klitzman
Pages: 365




Bioethics in a Changing World

Περίληψη





Το βιβλίο 'Bioethics in a Changing World  ('Η Βιοηθική σε έναν Κόσμο που αλλάζει') είναι ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για άτομα 'νεοφώτιστα' στον κόσμο της βιοηθικής. Η βιοηθική είναι ένα  διεπιστημονικό πεδίο που περικλείει πολλούς τομείς όπως τη φιλοσοφία, τη θεολογία ή θρησκειολογία, την κοινωνιολογία, την ψυχιατρική, τις βιοϊατρικές επιστήμες, το δίκαιο και την νοσηλευτική (για να κατονομάσουμε μόνο μερικούς), και το οποίο έχει εξελιχθεί ραγδαία το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα  Για να αποκτήσει κανείς μια πρώτη εικόνα για το τι περιλαμβάνει η τριβή με τα διάφορα βιοηθικά ζητήματα, είναι χρήσιμο να ξεκινήσει μελετώντας τις θεμελιώδεις φιλοσοφικές αρχές της βιοηθικής θεωρίας, και να αναμετρηθεί με μια ποικιλία αιχμηρών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την άσκηση της ϊατρικής καθώς και κατά την παροχή περίθαλψης μέσα στην τεχνολογική έξαρση της περιόδου που διανύουμε.
 Κατά την συγγραφή αυτού του εγχειριδίου κύριο μέλημα υπήρξε η σωστή καθοδήγηση των αναγνωστών, ώστε να αναπτύξουν μια ξεκάθαρη εικόνα του πώς θεωρία και πράξη συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται στο δυναμικό πεδίο της βιοηθικής. Παρόλο που αναδύονται συνεχώς καινούργια ζητήματα, είναι σημαντικό να επικεντρωθεί κανείς, στο πώς κάποια θεμελιώδη ερωτήματα εξακολουθούν να παρουσιάζουν αξία εφαρμογής μέσα σε νέα εννοιολογικά πλαίσια.






Τίτ
λος: Bioethics in a changing world

  0136151647    0136151647 
Authors: A. Parks, Victoria S. Wike
Pages: 816





The Oxford Handbook of Bioethics (Oxford Handbooks)

Περίληψη

Στον συγκεκριμένο τόμο 34 ειδικοί εξιχνιάζουν την ποικιλομορφία των αρχών της βιοηθικής, καθώς και τον όλο και αυξανόμενο διεθνή χαρακτήρα της. Καλύπτονται 30 θεματικές με την μορφή πρωτότυπων δοκιμίων τα οποία έχουν γραφτεί από κορυφαίους ερευνητές του αντικειμένου, καθώς και από κάποιους νεότερους. Τα άρθρα πραγματεύονται τόσο διαχρονικά θέματα όπως η μεθοδολογία της βιοηθικής, η αυτονομία, η δικαιοσύνη, ο θάνατος, και το ηθικό status, αλλά και μερικά από τα τελευταία φλέγοντα ζητήματα όπως οι τράπεζες βιολογικού υλικού, η έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα, η κλωνοποίηση, τα γενόσημα φάρμακα, η βιο-τρομοκρατία. Κάποια κεφάλαια αφορούν στο δίπολο ψυχική ασθένεια και ηθική εκπροσώπηση, τον κανόνα του διπλού αποτελέσματος, το ζήτημα δικαιοσύνη και τρίτη ηλικία, τον ορισμό του θανάτου, την μεταμόσχευση οργάνων, την φεμινιστική προσέγγιση για την εμπορευματοποίηση του σώματος, την παράταση της διάρκειας ζωής, τον υποβοηθούμενο θάνατο, την έκτρωση, την γενετική έρευνα, το ξεκαθάρισμα των πληθυσμών, τη γενετική ή βιολογική ενδυνάμωση, τις συνέπειες της παγκόσμιας δημόσιας υγείας για την βιοηθική. Για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στα κεντρικά επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς πάνω στα τρέχοντα βιοηθικά ζητήματα όπως αυτά έχουν αποκρυσταλλωθεί τα τελευταία χρόνια και σε ποια προοπτική εξελίσσονται, αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό. Αποτελεί πολύτιμη πηγή όχι μόνο για τους ακαδημαϊκούς και τους πτυχιούχους του πεδίου της βιοηθικής, αλλά και για τους ειδικούς διάφορων άλλων κλάδων όπως η φιλοσοφία, η ιατρική, το δίκαιο, η θεολογία, οι κοινωνικές επιστήμες, η δημόσια διοίκηση, η διαχείριση της δημόσιας υγείας, που επιθυμούν να είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις στην βιοηθική.


Τίτ
λος: The Oxford Handbook of Bioethics

 0199562415     978-0199562411 
Author: Bonnie Steinbock
Pages: 74




Δίκαιο και Βιοηθική

Περίληψη

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις της ημερίδας με θέμα «Δίκαιο & Βιοηθική», που διοργάνωσε η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, την 9ης Φεβρουαρίου 2007. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν ζητήματα αναφορικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογική έρευνα (Κ. Σέκερης, Φ. Κολίσης), το Βιοδίκαιο (Τ. Βιδάλης), τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Μ. Τύπας, Ι. Οικονομίδης, Γ. Μπάλιας), τη συνταγματική προστασία της γενετικής ταυτότητας (Α. Γέροντας), τους βιοϊατρικούς πειραματισμούς (Γ. Κολιάκος, Ε. Κυριακάκη), την ευθανασία στο Ποινικό Δίκαιο (Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου), την παρένθετη μητρότητα (Φ. Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου), την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (Β. Ταρλατζής), και τέλος, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με συμμετοχή τρίτων δοτών (Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη).

Τίτλος: Δίκαιο και Βιοηθική
 978-960-272-489-7
Επιμέλεια:Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής
Pages: 176




Συνθετική ζωή, βιοηθική και δίκαιο

Περίληψη

Το καλοκαίρι του 2010 ο διάσημος σήμερα επιστήμονας Craig Venter και η ομάδα του ανακοίνωσαν στο περιοδικό Science ότι πέτυχαν να δημιουργήσουν "συνθετική ζωή", δηλαδή ένα συνθετικό βακτήριο που προέκυψε από την τοποθέτηση τεχνητού DNA σε ένα άλλο βακτήριο. 
Πρόκειται όμως πράγματι για -συνθετική ζωή-, δηλαδή για απομίμηση της φυσικής ζωής, που απλώς παράγεται με τεχνητά μέσα; Με άλλα λόγια, μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε de novo ανθρώπινη ζωή στο εργαστήριο; Τι ακριβώς είναι αυτό που κατόρθωσε η ομάδα του Venter, ποια σημασία έχει για την επιστήμη, τι κινδύνους εγκυμονεί, ποια οφέλη για την ανθρωπότητα μπορεί να έχει, και με ποια κοινωνικά προβλήματα και βιοηθικά διλήμματα συνδέεται; Τέλος, ποια είναι η στάση που θα πρέπει να κρατήσει το δίκαιο μπροστά στα επιμέρους ζητήματα που θα εμφανιστούν ενόψει του νέου αυτού επιτεύγματος; Πώς θα καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ελευθερία της έρευνας, την οικονομική ελευθερία και το σεβασμό της ανθρώπινης αξίας; 
Πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα-παραμέτρους ενός νέου πολύπλοκου θέματος, που σχετίζεται με τη ραγδαία πρόοδο της βιοτεχνολογίας και που απαιτεί διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου χωρίς φοβικά συμπλέγματα αλλά και με περίσκεψη.

Τίτλος: Συνθετική ζωή, βιοηθική και δίκαιο
Σειρά: Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής
ISBN: 9604456520
Author: Συλλογικό έργο
Pages: 64










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου